Gokbedrijven en voetbal: een veranderend spel

Herinner je je de tijd dat gokbedrijven nog niet zo prominent aanwezig waren in de voetbalwereld? Het lijkt een eeuwigheid geleden, maar in feite is het nog niet zo lang geleden dat deze trend begon.

Hoe is het ontstaan?
De opkomst van gokbedrijven als shirtsponsors in het voetbal begon in de vroege jaren 2000. De combinatie van de groeiende populariteit van online gokken en de enorme wereldwijde fanbase van voetbal, maakte deze samenwerking bijna onvermijdelijk. Gokbedrijven zagen een kans om hun merk te promoten en voetbalclubs konden profiteren van de financiële injectie. Het was een win-win situatie, zo leek het.

Hoe is het nu?
Terug naar vandaag de dag. Kijk je naar een willekeurige Premier League wedstrijd of zelfs een wedstrijd in Nederland (AZ, Fortuna Sittard en FC Volendam), dan is de kans groot dat je minstens één team ziet met een gokbedrijf als shirtsponsor. Clubs als Newcastle United, West Ham United en Everton hebben allemaal een gokbedrijf op hun shirt. Maar de tijden veranderen.

Per 1 januari 2025 zal in Nederland alle sponsoring van sport door online gokbedrijven niet meer zijn toegestaan. Dit betekent dat shirtsponsoring en boarding door gokbedrijven tot het verleden gaan behoren. De voetbalclubs in de Premier League hebben afgesproken om vanaf het seizoen 2026/2027 te stoppen met het dragen van gokreclames op hun voetbalshirts.

Wat is de toekomst?
De toekomst van gokbedrijven in de voetbalwereld is onzeker. Het is duidelijk dat de dagen van gokreclame op voetbalshirts geteld zijn. Maar wat komt ervoor in de plaats? Dat is de grote vraag. Het is waarschijnlijk dat clubs op zoek gaan naar andere manieren om inkomsten te genereren. Misschien zien we een terugkeer naar meer traditionele sponsors, of misschien ontstaan er compleet nieuwe vormen van sponsoring.

Wat we wel weten, is dat voetbal altijd in beweging is. Het is een sport die zich voortdurend aanpast en evolueert. En dat is precies wat het zo boeiend maakt. Dus hoewel de toekomst onzeker is, kunnen we er zeker van zijn dat het interessant zal zijn om te zien hoe deze situatie zich ontvouwt.

 
Een foto van Engelse voetbalshirts met een gokbedrijf als sponsor.

Volg ons op social media

Er zit nog iets in je winkelmandje!

 Twijfel je over de juiste maat of iets anders? Aarzel niet om contact met ons op te nemen!

Logo van Mystery Kit

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat jij de beste ervaring op onze website krijgt. Klik hier voor meer informatie.